skip to Main Content

Bent u van plan om te stoppen met roken? Waarschijnlijk heeft u dan al eens gehoord over de elektrische sigaret. Helaas zijn veel mensen slecht ingelicht over wat een elektrische sigaret nu precies is en waarom ze u kunnen helpen bij het stoppen met roken. De elektrische sigaret, die ook wel e-sigaret genoemd wordt, is speciaal ontworpen als vervangmiddel voor een sigaret die minder schadelijk is voor uzelf en anderen rondom

Electronische sigaret

u. Aangezien het een elektrische inhalator betreft, brandt de e-sigaret niet echt en bevat de sigaret ook geen tabak. U ademt bovendien geen teer of koolmonoxide in, die allebei zeer schadelijke gevolgen kunnen hebben en wel degelijk in gewone sigaretten verwerkt zitten. U kunt er zelf voor kiezen of u met of zonder nicotine wilt roken. Er is nog geen definitieve conclusie, maar onderzoek lijkt erop te wijzen dat het elektrische roken vele malen beter is voor de gezondheid dan roken met tabak.

De geschiedenis

De allereerste elektrische sigaret werd bedacht door Herbert A. Gilbert. In 1963 vroeg Gilbert patent aan op een machine die nicotine kon omzetten in stoom. Een paar jaar later, in 1967 klopten verschillende bedrijven aan bij Gilbert om het apparaat op de markt te brengen. Dit werd echter nooit een succes en zo bleef de productie van de elektrische sigaret nog even uit. Tot 2003, toen een Chinese apotheker Hon Lik een nieuwe generatie elektrische sigaretten startte. Met behulp van een elektrisch element, een vloeistofstraal en een propyleenglycol oplossing wist hij een rookachtige damp te ontwikkelen. De sigaret van Hon Lik sloeg snel aan en in mei 2004 werd deze gelanceerde op de Chinese markt. In 2007 ontving Hon Lik een internationaal octrooi voor zijn sigaret, maar Ruyan, het bedrijf waarvoor hij werkte, was een jaar eerder al begonnen met het exporteren van de elektrische sigaret. In China werd Hon Lik’s ontwerp in principe verkocht als elektrische vervanger en geneesmiddel voor sigaretten. Hoewel de Nederlandse Inspectie voor de Gezondheidszorg in 2008 nog waarschuwde voor de onbekende gevolgen van het gebruik, bestempelde toenmalig Minister van Volksgezondheid Schipper, op basis van onderzoek, de e-sigaret als geneesmiddel in 2011.

De doelgroep

Wellicht vraagt u zich nu af of de elektrische sigaret wel iets voor u zou zijn. Er is namelijk een bepaalde doelgroep voor dit product, hoewel het voor de meeste rokers het verstandigst is om over te stappen. Sommige rokers stappen gedeeltelijk over op de elektrische variant om gezondheidsredenen of om kosten te besparen, maar de meesten maken een volledige overstap. Zelfs mensen die niet van plan waren te stoppen met roken, bevalt elektrische sigaret dusdanig goed. Dus rookt u veel? Laat dan die sigaret eens liggen en kies voor een elektrische versie.

Na één trekje bent u om. Tegelijkertijd is de e-sigaret niet bedoeld voor mensen aan wie een gebruikelijke sigaret wordt afgeraden. Het is geen goede oplossing voor zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven, diabetici, mensen met een hoge bloeddruk, mensen met verhoogde kans op hart- en vaatziekten, en patiënten die geneesmiddelen tegen depressie of astma gebruiken.

Back To Top